Knowledgebase

Emitere si stornare avansuri cu bon fiscal

Introducere

Mai jos prezentăm procedura de încasare avansuri cu bon fiscal și stornarea acestora în BOCP.

Teoria vânzării cu avans

Avansurile sunt încasari temporare și nu se contabilizează ca și venituri realizate, ci sunt contabilizate într-un cont temporar, din acest motiv sunt tratate puțin diferit decât vânzările obișnuite.

Încasare avansuri

În practică încasăm 100 lei avans pentru un produs care va fi livrat în câteva zile sau clientul dorește o rezervare. Există două opțiuni:

  1. Se emite o factură fiscală pe care se trece un serviciu “avans masă rotundă” 1 bucată 100 lei. Se poate specifica “avans 10%” sau “avans 100 lei din 500”, factura apoi poate fi achitataă prin banca sau cu bon fiscal
  2. Se creează doar un bon vânzare pe care se trece serviciul “avans masă rotundă”, 1 bucată, 100 lei și se emite bonul fiscal în valoare de 100 lei.

Automatizare: la emiterea facturii se poate selecta un produs si se completează câmpul “avans” cu un procent. BOCP va emite factura de avans (doar serviciu) și va apărea un buton pe factură pentru a emite automat factura storno și vânzarea produsului de pe stoc în mod automat. Din pacate nu e la fel de simplu la bonuri fiscale din cauza legislației și limitărilor de bonuri fiscale storno.

Finalizarea vânzării și stornarea avansului

Cele mai multe modele de case de marcat nu permit stornări (vânzări cu minus), acest lucru fiind posibil doar cu imprimanta fiscală. Vom prezenta aici o soluție alternativă:

  1. deoarece trebuie să se vândă produsul actual de pe stoc la prețul întreg, se va face o vânzare normală la produs și se va emite un bon fiscal la suma întreagă.
  2. separat, se emite o factură fiscală către client pe care se trece stornarea avansului “storno avans 100 lei”, cantitate: -1, preț: 100 lei. Va exista o factură cu -100 lei și astfel datorăm clientului 100 lei pe care îi plătim clientului cu o dispoziție de plată sau prin ordin de plată. Dacă clientul este persoana juridică, acesta poate emite chitanță pentru sumă.

Cazul în care clientul plătește diferența cu cardul:

  1. Se emite bonul de vânzare la fel, conținând produsul la preț întreg, dar înainte de a închide bonul, se introduce suma plătită cu cardul să fie exact diferența rămasă.
  2. va iesi un bon fiscal cu plăți combinate, de exemplu 100 lei cash și 400 lei card și procesăm plata cu cardul 400 lei în POS.
  3. se emite separat factura fiscală cu storno avans -100 lei și se restituie banii cu dispoziție de plată, care practic se compensează cu încasarea cash de 100 lei și suntem pe 0.

Alternativ se poate încasa de la client 500 de lei și se virează în contul lui 100 lei pe baza facturii storno.

Rugăm clienții să verifice procedura cu legislația curentă și cu departamentul contabil.