Knowledgebase

Prelucrare comandă în sistem dropship - cu modul CRM Achiziții

Pentru cazul în care nu ai produsele pe stoc, iar furnizorul tău livrează pentru tine comanda la adresa clientului, voi prezenta mai jos modul de prelucrare a comenzii:

În primul rând la configurarea inițială a site-ului tău cu CloudSales ERP trebuie să iei niște decizii pe baza cărora programul va funcționa:

Pe lista de comenzi preluate de pe site-urile conectate cu CloudSales ERP, s-au implementat iconițe informative referitoare la posibilitatea de onorare a comenzilor, astfel vei ști la prima vedere dacă poți onora comenzile.

Se dă click pe iconița în formă de ochi, din dreptul comenzii pe care vrei să o prelucrezi sau se pot prelua mai multe comenzi și de pe toate se pun produsele de livrat pe necesar.

Dacă se preia comanda individual, se apasă butonul de Prelucrare comandă

În acest caz nu am setat opțiunea de a pune produsele automat pe necesar, așa că la prelucrarea comenzii apare un buton prin care se pun produsele pe necesarul de achiziționat.

La prelucrarea comenzi produsele sunt afișate diferențiat în funcție de Dropshipper-ul predefinit.

Sub comandă vor apărea produsele adăugate pe necesar de comandat, iar la sfârșitul zilei se poate plasa o singură comandă centralizată către furnizor.

Apoi se poate emite factura fiscală și AWB-ul care se trimit la furnizor împreună cu o cerere de dropship.

Pentru fiecare furnizor, se va emite o factură separată, doar pentru produsele care îi aparțin, la fel și AWB-urile și cererile de dropship.

Când se primește factura de la furnizor, pe baza comenzilor plasate se poate emite automat recepția, astfel comanda poate fi considerată finalizată.

Pentru cazul în care ai setat inițial ca produsele lipsă să se pună automat pe un necesar de achiziționat și dorești să confirmi stocul cu furnizorii tăi înainte de a le plasa comenzile, se accesează meniul Gestiune - CRM Achiziții, unde o să găsești o listă cu toate produsele care necesită comandă.

Produsele sunt prealocate pe baza furnizor fix, furnizor preferat sau utlimul furnizor sau se pot aloca la furnizorul dorit direct de pe listă.

Lista produselor de pe necesar se pot filtra după furnizor, astfel se poate contacta furnizorul pentru confirmarea stocurilor. Aici se poate completa stocul confirmat de furnizor, iar randurile cu stoc confirmat care acoperă cantitatea comandată și se pot onora se înverzesc, în timp ce rândurile cu stoc confirmat insuficient se înroșesc.

În cazul în care coloana Stoc furnizor confirmat se completează cu valoare 0, produsul se arhivează și nu se pune pe comanda furnizor. Dacă s-a pus din greșeală valoare 0 se poate accesa tab-ul Articole arhivate și se pune înapoi pe necesarul de comandat.

La fel ca în cazul anterior, pentru comenzile cu stoc confirmat se poate emite factura, awb și cererea de dropshipping la furnizor.

Generarea cererii de dropship va confirma necesarul de achiziționat, adică cantitățile să coincidă cu cele din bon vânzare și le blochează pentru a nu mai putea fi editate. După ce s-au generat toate cererile de dropship se poate reveni la necesarul de achiziționat unde se poate acum plasa o comandă centralizată către furnizorii la care s-au trimis cereri de livrări.

Pentru cazurile în care furnizorul confirmă stoc în viitorul apropiat, se poate face o factură pentru livrare parțială conform stocului actual confirmat, iar restul de livrat se pune din nou pe necesar de comandat pentru un nou ciclu de livrare pe viitor.

Important de știut:

  1. La emiterea bonului de vânzare/factură se salvează o referință la fiecare articol comandat ce face legătura între necesar de comandat, articol comandă și articol de pe factură.
  2. La anularea bonului de vânzare, la produsele în regim dropship se vor arhiva automat și necesarele de comandat.
  3. La editarea cantității de pe un bon sau factură, se va modifica și cantitatea necesarului de comandat către furnizor astfel se va comanda aceeași cantitate ca ceea vândută.
  4. Cantitatea produselor de pe bonul de vânzare nu se mai poate edita dacă produsul este setat în regim dropship și cererea de dropship a fost transmisă către furnizor.
  5. Dacă deja s-a plasat comanda la furnizor și se dorește anularea sau stornarea vânzării este un caz în care se intervine manual pentru a confirma cu furnizorul cantitatea ce se va trimite și modificarea facturii.