Knowledgebase

Configurare informatii in aplicatie pentru validare corecta in eFactura

Cum configurez tipurile de clienți?

Se accesează Contacte - Agenda contacte. Dacă clientul nu este creat se creează prin una din metodele disponibile, fie adăugare manuală, fie prin adăugare CUI prin openapi.

Dacă clientul este deja creat în listă se dă click pe numele acestuia pentru a accesa fișa clientului și profilul acestuia. La tab-ul Profil contact, dacă datele sunt incorecte sau tipul de contact nu este corect, se apasă butonul Editare detalii, se editează câmpurile dorite apoi se apasă salvare.

Tipurile de clienți care pot fi selectate sunt:

B2C: Persoană fizică

B2B: Persoană juridică

B2G: Instituții guvernamentale

Unitate de cult

Cum configurez codurile CPV si NC?

Codurile NC sunt exclusiv pentru B2B.
Codurile CPV se folosesc pentru B2G - instituții guvernamentale.
Atât codurile NC cât și cele CPV sunt necesare și obligatorii la produse cu risc fiscal, în rest nu.

Este de preferat ca aceste coduri să fie configurate la adăugarea produselor în nomenclator, înaintea emiterii facturilor. În cazul trimiterii facturilor în bulk, acestea trebuie să fie deja configurate.

În cazul în care există produse care necesită codul CPV sau NC , se accesează fișa produsului, tab-ul Editare detalii și se completează codul CPV sau NC conform Reglementărilor în vigoare.

Lista codurilor poate fi consultată apăsând pe denumirea câmpului, de unde se va deschide într-o pagină nouă Regulamentul aferent.

De la Gestiune - Gestiune stoc - Lista produse se accesează fișa produsului, iar la tab-ul Editare detalii se completează câmpurile Cod CPV sau Cod NC conform reglementărilor.

Aici se poate consulta tabelul referitor la Vocabularul comun privind achizițiile publice CPV 

Aici se poate consulta tabelul privind Nomenclatura tarifară și tariful Vamal Comun  NC

Cum se pot importa codurile NC si CPV pentru produse?

Codurile CPV sau NC se mai pot adăuga și după ce factura a fost emisă, accesând tab-ul eFactura de pe factură la secțiunea de completare rapidă a informațiilor. 

Adăugare greutate netă și brută la produse

Pentru a trimite facturile la RO e-factura este necesar să fie completată și greutatea produsului. Astfel greutatea netă sau greutatea brută se poate introduce direct pe fișa produsului din Gestiune - Gestiune stoc - Lista produse apăsând pe denumirea produsului, apoi la tab-ul Editare detalii, secțiunea Detalii pentru livrare se pot completa câmpurile necesare. 

Greutatea netă sau greutatea brută poate fi importată și printr-un fișier excel prin opțiunea Import produse- Import customizat, unde prima coloană trebuie să fie Cod produs. 

De asemenea la secțiunea de completare rapidă a informațiilor de pe factură, tab-ul eFactura se pot introduce greutatea unitară netă și greutatea unitară brută. La trimiterea facturii în efactura, greutatea totală se va calcula automat pe baza cantității vândute din produs. 

 

Cum se asociază codurile UNECE la unități de măsură?

Se accesează meniul Integrări - Facturare - Ro-eFactura și în tab-ul Asociator Unitati de Masura se apasă butonul

Sistemul va încerca să autocompleteze codurile UNECE pentru unitățile de măsură existente. 

Se verifică lista și în cazul unităților de măsură care nu au codul UNECE completată, se editează și în câmpul Cod UNECE se alege o valoare potrivită pentru unitatea de măsură editată.

Ce alte aspecte trebuie avute în vedere?

Atât datele furnizorului cât și datele clientului trebuie să fie corecte și să fie completate.

Pentru completarea datelor furnizorului se accesează Sistem - Setari cont - Date companie

Pentru completarea datelor clientului se accesează fișa clientului din Agenda contacte și se editează detaliile dorite. Este important ca adresa poștală a clientului să fie completată corect, nume și număr stradă, localitate, județ, țară și cod poștal. De asemenea este important ca CIF-ul să fie completat corect.