Knowledgebase

Ce este si cum funcționează inventarierea?

Introducere

Inventarierea este un proces prin care se reconciliază stocul scriptic cu stocul faptic (cel numărat și real) din programul de gestiune.

Pentru a ușura procesul de inventariere programul, oferă o procedură simplă:

Important de știut

La crearea inventarului se salvează lista de produse și stocurile din moment.

Stocurile sunt afectate inclusiv de recepțiile și vânzările nefinalizate, adică în cazul în care avem vânzări deschise care scad deja stocul, inventarul va raporta stocul din momentul creării inventarului. Este recomandat să se închidă toate documentele înainte de a începe inventarul.

Mișcările de stoc după crearea inventarului nu vor apărea pe inventar!

Astfel dacă se începe un inventar, acesta va conține stocul de 10 bucăți la un produs. Apoi se presupune că se vând 5 bucăți. Pe inventar în continuare va fi raportat stocul de 10 bucăți și la introducerea stocului real trebuie introdus stocul din momentul inventarului. Se pot face vânzări în continuare dar este important ca pe inventar să fie trecut stocul ce a existat înainte de a face alte vânzări.

În cazul în care se corectează o recepție sau bon de vânzare având dată anterioară sau identică cu data inventarului (aceeași zi), trebuie ACTUALIZATE stocurile scriptice pe inventar cu ajutorul butonului de recalculare stocuri scriptice, astfel inventarul va raporta stocul actualizat.

Alte articole:

De ce nu se pot inventaria produse care nu au recepții