Cum introduc în Webshop-ul meu informațiile obligatorii cerute prin lege?
Informații de identificare ale companiei
Conform Ordinului 225/25.04.2023 publicat în MO nr. 1110 din 11.12.2023 și intrată în vigoare de la 25 Ianuarie 2024, emisă de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pe webshopurile/magazinele virtuale ale operatorilor economici care desfășoară activitate de comercializare sau prestare de servicii în mediul online, trebuie prezentate la loc vizibil următoarele informații:
- Denumirea persoanei juridice
- Codul unic de înregistrare
- Numărul din registrul persoanelor juridice, împreună cu obiectul sau obiectele de activitate
- Adresa sediului și/sau a punctului de lucru
- Seria și numărul tuturor autorizațiilor, avizelor, atestatelor, certificatelor și licențelor necesare desfășurării activității, precum și emitentul acestora
Recomandăm clienților să afișeze aceste informații atât în footer-ul site-ului cât și pe paginile de Termeni și condiții.
Mai multe detalii pot fi găsite aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/277140
În meniul CloudMart - WebShop - Grafică și aranjare - Șablon site - Footer site (recomandăm utilizarea variantei 2 de footer pentru a cuprinde toate aceste informații) se înregistrează informațiile.
Regulamentul GDPR 679/2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și liberă circulație a acestor date
În meniul CloudMart - WebShop - Conținut - Meniuri (recomandăm să existe un meniu în footer care se va activa la varianta de la secțiunea 1) care să cuprindă link către:
- ANPC (în BOCP există link predefinit către pagina ANPC, precum și cele 2 sigle ANPC impuse prin lege SAL și SOL)
- Articol cu Politica de confidentialitate
- Termeni și condiții
- Cookies
- Pagină de Contact
Termeni și condiții
Această secțiune este necesară pentru activarea plăților cu cardul pe site prin orice procesator de plăți online.
Secțiunea Termeni și condiții neapărat trebuie să cuprindă:
- date despre companie
- politica de cumpărare
- politica de plată
- politica de livrare
- politica de retur
- politica de reclamații și sesizări
În România, legislația cu privire la returnarea produselor este reglementată prin Legea nr. 449/2003, ce vizează vânzarea la distanță a produselor și serviciilor, dar și prin Ordonanța de Urgență nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii, inclusiv în afara spațiilor comerciale.